Heb je op vrijdag en aan het einde van de dag last van een zeurende pijn tussen je schouderbladen, in je armen en/of je nek? Of straalt je pijn soms uit naar je onderrug? Nemen je klachten in het weekend weer af? Heb jij werkzaamheden in één en delfde houding, oftewel een (of meerdere) statische houding(en)?
Anouk Slijkerman, oefentherapeut Mensendieck
Heb je bovenstaande vragen vooral met ‘ja’ beantwoord? Dan bestaat er een duidelijke connectie tussen je werk en je klachten. Waarschijnlijk loont het de moeite om eens je werkplek na te kijken. Hoe is jouw werkplek ingericht? Ergonomisch? En nog veel belangrijker, wat is je houding en bewegingspatroon tijdens je werkzaamheden?
Om als voorbeeld het werken achter een computer te nemen
Het werken achter een computer heeft een slechte reputatie en terecht. Het lokt allereerst weinig beweging uit. Ten tweede zijn de bewegingen die wel plaatsvinden in bijna alle gevallen ongunstig waardoor je je lichaam verkeerd belast. Het hoofd gaat naar voren, de nek krijgt een geforceerde knik, de schouders worden opgetrokken (in de richting van de oren en naar voren) waardoor vaak de bovenrug inzakt met als gevolg dat het bekken achterover kantelt en de onderrug zijn natuurlijke holling verliest. Stuk voor stuk zijn deze foutieve bewegingen slecht voor je.
Mocht dit incidenteel gebeuren, dan kan het lichaam dit prima aan. Maar ga eens bij jezelf na… hoe vaak en nog sterker, hoe lang zit jij ongunstig? Uren achter elkaar, meerdere dagen per week, jaren achter elkaar, is een ander verhaal, wat er voor zorgt dat deze ongunstige bewegingspatronen er langzaam inslijpen en een standaard onderdeel van jouw houding wordt. Vroeg of laat horen hier klachten bij.
Laat alles dus eens nakijken door iemand die er verstand van heeft. Zorg er daarnaast voor dat je bewust wordt van je eigen houding- en bewegingspatroon. Verval niet steeds in een ‘makkelijk’ of te wel passief patroon maar wees actief en ga er tegenin. Begin in ieder geval met het nemen van een korte onderbrekende pauze, kom in beweging en blijf niet langer dan 20 minuten achtereen zitten. Beweeg je nek en schouders een aantal keer gedurende de dag. Echter forceer niet! Je hebt vast wel eens gehoord van ‘schouders naar achteren’. Let op, dit houdt niemand lang vol en kost veel energie! Wat dan wel? De oefentherapeut Mensendieck is specialist in houding en beweging.
Ooit wel eens gehoord van houdingsspieren en bewegingsspieren? Gebruik jij de juiste spieren op het juiste moment? Nee of heb je geen idee? Maak dan een afspraak bij Anouk Slijkerman Oefentherapie Mensendieck. De oefentherapeut gaat samen met jou opzoek naar de oorzaak van jouw klachten en leert jou optimaal gebruik te maken van je houdings- en bewegingsspieren middels oefeningen, (manuele) behandeltechnieken, adviezen en tips. Je zult merken dat je grip krijgt op je klachten.
Meer informatie over de praktijk en oefentherapie is te vinden op deze site.